35 Dale Street
Manchester



SpaceInvader are dedicated to creating spaces which fulfil their true potential, while unlocking the power to enhance human behaviour. We believe that the best spaces are created by adopting an inclusive approach that puts the user at the heart.

We were appointed to transform 35 Dale Street into a contemporary workplace which drives innovation, creativity and energy, whilst both retaining and highlighting the building’s heritage.

Originally built in 1903 to serve Manchester’s cotton industry, the regeneration of this stunning Grade II Listed building in Manchester’s Northern Quarter District, provides circa 54,000 sq ft of office space over six floors.

Utilising the existing space, SpaceInvader incorporated the historical features of the building, exposing the original staircase, wall tiling, brickwork, timber walls, panelling and existing balustrades.

35 Dale Street

The reception which now has extended in size includes; new wall panelling to the lift core, a newly painted landing and floor, and new toilets. The roof was fully repaired using traditional techniques and materials to comply with the listed nature of the building. Suites to level one retained the existing parquet flooring and exposed wall brickwork.

Open plan floor plates from 2nd to 5th floors were designed for flexibility and modernisation, transforming the cotton factory into a contemporary workplace.

To enhance the modern workplace, health and wellbeing initiatives included a new cycle store, and showers were also installed in the building’s basement. Helping to create a sense of community within the building, the cafe and co-working spaces within the reception was designed to increase interaction between tenants.

“Designed by Manchester-based architects Atelier MB and SpaceInvader Design, the £8m scheme at 35 Dale Street was named best refurbishment/regeneration outside central London at the Office Agents Society Development Awards”.
– Kevin Feddy, Business Up North

John Williams Managing Director SpaceInvader commented:
“This was a really exciting project to be involved in. The building has been fully transformed and strikes the right balance of offering high quality office space whilst respecting its original history and character. We’re increasingly being consulted to help landlords configure their common areas in a way that strengthens the buildings brand whilst providing high quality amenity space that considers work, social and wellbeing and helps tenants become more collaborative, productive and inspired. These threads are at the core of many of the projects that we’re completing across the region”.